/ 0
60%
Table of contents

Document in text mode:

Villeneuve residenceMontréalatelier Barda architectureMontréalResidenceIn Montréal’s Plateau Mont-Royal, Atelier Barda transformed a grocery store with two apartments above into a single-family home with a garage, garden and rental unit. The former storefront win-dows and the main central door were conserved. But, to add a measure of privacy needed for a residence, a service block was built that incorporates a closet, powder room and bookcase, so that passersby can only catch glimpses of domestic goings-on. The most interesting detail is the handrail for the stairs at the rear of the living room, which folds and curves gracefully to form a newel post evoking the whiplash tendrils of Art Nouveau decoration.Maxime DesbiensBEST OF CANADA 201818BestofCanadaCI BoC 18.indd 182018-07-04 6:37 PM